Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Baggrundsviden til facilitator

Baggrundsviden om kropsidealer

Se Øvelsen - Insta VS. virkelighed

Fremstillingen af kropsidealer, er ofte skævvredet fra virkelighedens kroppe. Med udbredelsen af sociale medier, bliver mange konstant præsenteret for redigerede billeder og videoer på nettet. De redigerede billeder bliver for lette at spejle sig i, og opfatte som værende normalen. Det er på trods af, at det er de færreste der ligner personerne på de redigerede billeder.

 

Selvværd og Selvtillid

De redigerede billeder på nettet, kan påvirke ens selvtillid og selvværd. Selvværd og selvtillid er forbundet til hinanden og har en betydning for hvordan vi oplever og mestrer situationer i livet.

Selvtillid er det man gør, og det som kan ses udefra af andre. Selvtillid bygger på tillid til egne evner, ens egenskaber og præstationer.

Selvværd omhandler oplevelsen af at føle sig værdifuld som man er – uanset hvordan man ser ud og uanset hvad man kan eller ikke kan. Selvværd er summen af alle de tanker man har om sig selv og ens tro på eget værd. Dette kommer til udtryk i følelsen af, at vi er gode nok, uanset om vi fx kan bage eller sparke til en bold.

 

Lav Selvtillid og Lavt Selvværd

Man føler sig ikke værdifuld som menneske (selvværd) og samtidig føler man heller ikke, at man kan præstere noget i verden (selvtillid).

 

Lav Selvtillid og Højt Selvværd

Man har det grundlæggende godt med sig selv (selvværd), men man har svært ved at komme ud over sin komfortzone (selvtillid). Her overskygger det stærke selvværd måske endda den lave selvtillid.

 

Høj Selvtillid og Lavt Selvværd

Man kan en masse ting udadtil (selvtillid), men man har det dårligt med sig selv indeni (selvværd). Det at være dygtig er tilstrækkeligt for personen, da personen vil være den bedste.

Når man udelukkende baserer sin selvopfattelse på sine resultater, kan man risikere at få vanskeligheder den dag, man ikke længere kan leve op til forventningerne.

Man er ofte god socialt, ser godt ud, er god i skolen (selvtillid) – men indvendig er der en følelse af kaos, der kun dulmes med stjernepræstationer. Man føler sig kun noget værd gennem sine præstationer.

 

Filter På

Med de sociale medier, kan man hurtigt glemme virkeligheden. Vinkler, filtre, apps og meget andet hjælper med at redigere indhold, så det langt fra afspejler virkeligheden.

Man skal passe på med at lade sig rive med, af de manipulerede billeder og dermed straffe sig selv for, ikke at leve op til de redigere billeder. Man kan stirre sig blind på et kropsideal, som langt de fleste, alligevel aldrig ville kunne opnå.

 

Påvirkninger fra Sociale Medier

Sociale medier fylder stadig mere og mere i vores samfund og dagligdag. Samtidig med at de sociale medier fylder mere i vores hverdag, for flere har mange unge i dag en negativ kropsopfattelse og lavt selvværd.

Årsagerne bag, at så mange unge i dag har en negativ kropsopfattelse, tillægges især mediernes fremstilling af ’den ideelle krop’ i blandt andet magasiner, reklamer, på TV samt internetsider. Men også sociale medier såsom Facebook og Instagram, Youtube og TikTok, hvor de unge i dag i stigende grad bruger deres tid, menes at have stor betydning for unges kropsopfattelse og selvværd.

 

Aktiviteter på Nettet

Især billedbaserede aktiviteter såsom billeddeling, påvirker de unges utilfredshed med udseende og krop. Det gør det, da denne type aktivitet fremmer en sammenligningskultur blandt de unge, når de unge deler billeder på Facebook samt ser på og ’liker’ andres billeder.

Desuden fremmer denne type aktivitet de unges stræben efter at opnå urealistiske kropsidealer og øger dermed deres bekymringer om spisning og vægt, sammenligning og kropsidealer.

 

Påvirkning Over Tid

Brugen af sociale medier påvirker ikke blot de unges kropsopfattelse umiddelbart efter, at de er blevet eksponeret for billeder på sociale medier.  Flere studier ser på sammenhængen mellem brug af sociale medier og kropsopfattelse over tid og finder, at brugen af sociale medier påvirker de unges kropsopfattelse helt op til 18 måneder efter eksponeringen. 

Det er godt at være opmærksom på, at aktiviteter der tidligere har givet energi, kan stjæle energi i længden. Dette kan f.eks. være gaming eller sociale medier, som med tiden kan tage overhånd.

Det er vigtigt at have balance mellem belastning (drænende aktiviteter) og restitution (aktiviteter der lader dig op). En ubalance mellem disse parametre, hvor man glemmer at slappe af og restituere, kan føre til en stresset hverdag.

 

Forventninger

Vi er alle udstyret med forskellige udgangspunkter og forventninger til vores kroppe. Nogle er høje, andre lave. Nogle er spinkle af bygning, andre robuste.

Selvom ens krop ikke er som man præcist drømmer om, eller ser på de sociale medier, så vil alle have noget unikt, som andre ser op til. En krop kan se smuk ud på billeder, men billeder kan ikke udtrykke personlighed eller udstråling – som man kan i virkeligheden.