Gå til hovedindhold (Tryk Enter)

Kønssygdomme

Der findes forskellige kønssygdomme, der kan smitte ved samleje. 

Der findes forskellige kønssygdomme, der kan smitte ved samleje. De mest udbredte kønssygdomme i Danmark er klamydia, kønsvorter (hpv), herpes, gonorré, HIV og syfilis. De fleste kønssygdomme smitter fra slimhinde til slimhinde. Man skal således ikke være bekymret for at gå i svømmehallen eller benytte et offentligt toilet.

Langt de fleste kønssygdomme kan helbredes med medicin, dog findes der også sygdomme, som man aldrig slipper af med. Det vil vi præsentere her. Du kan godt være smittet med en sexsygdom selv om du ikke har symptomer. Det er nemlig langt fra alle smittede, der får symptomer. 

Det er vigtigt at lade sig teste, hvis man har haft ubeskyttet sex eller hvis man har symptomer på en kønssygdom eller hvis man blot er usikker på om man kunne have en kønssygdom. Det kan få store konsekvenser at være smittet med en kønssygdom uden at få den behandlet.

Mange der er positive med en kønssygdom, oplever ikke symptomer. Derfor er det altid vigtigt at lade sig teste hvis man er i tvivl om, om man kan have en kønssygdom, eller hvis man har haft ubeskyttet sex. Andre oplever symptomer, og disse ses ofte som:

  • Udslæt
  • Svie og smerte ved vandladning og omkring endetarmsåbningen. Svie og smerte ved skedeåbningen eller ved pigens kønslæber.
  • Ubehag og lugtgener forneden.
  • Øget, forandret og ildelugtende udflåd (både drenge og piger).
  • Pletblødninger- og kontaktblødninger hos piger.

Oplever man symptomer er det vigtigt at gå til sin egen læge eller at opsøge en klinik som UngeLiv og lade sig teste. Hos UngeLiv kan man blive teste for Klamydia og Gonorré ved en urinprøve. Det er hurtigt og smertefrit. Ønsker man test for HIV og syfilis kan man hurtigt og nemt få lavet en blodprøve.

De mest hyppige kønssygdomme i Danmark er: