Forelskelse er den følelse, man har, når man oplever, at en anden person har en særlig betydning for en. Forelskelse er en fase, hvor man har et ekstrahøjt niveau af nogen særlige hormoner i kroppen. Disse hormoner kaldes også 'lykkehormoner'. De gør det blandt andet nemmere at knytte bånd til den, man er forelsket i. Her kan du læse lidt mere om de fire lykkehormoner, der udløser en særlig følelse (sommerfugle i maven) når vi føler os forelskede.
Dopamin
- De handlinger der udløser dopamin, vil vi gerne gentage, da dopamin giver en følelse af lykke. Det kan være handlinger som kys, sex, sport, kærtegn mm.
Endorfiner
- Kan give en følelse af lykke, og udskilles ved forelskelse, grin, leg, sport mm. Giver lykke, velvære og energi.
Oxytocin (kærlighedshormon)
- Udskilles ved kys, kram, berøring, sex, seksuel øjenkontakt, flirt mm. Giver følelsen af ”at høre til”, lykke, velvære, at være elsket og forelsket.
Serotonin
- Regulerer appetit, søvn, hukommelse og situationsfornemmelse. Hjælper med at føle velvære og lykke.
Som tiden går, falder niveauet af hormoner og efter mellem 2-12 måneder er hormonerne nede på deres almindelige niveau igen. Derfor kan man godt stadig føle sig forelsket selvom ens hormonniveau er blevet normalt igen.
Forelskelse skelnes ofte fra kærlighed, som er en mere dyb og langvarig følelse, man kan have for en anden person, eksempelvis ens kæreste, forældre, søskende eller en ven.
Det kan være meget forskelligt, hvem man bliver forelsket i, og hvordan man oplever forelskelsen. Man kan både blive forelsket i en person af sit eget køn og i en person af et andet køn.
Nogle bliver helt opslugt af følelsen og kan ikke tænke på andet, og for andre fylder følelsen mindre. Nogle siger at det føles som ”sommerfugle i maven”, når man tænker på eller ser personen.
Hvis éns forelskelse ikke bliver gengældt, kan det være utrolig hårdt, og man kan føle sig meget ulykkelig og ked af det. Det kan det måske hjælpe at vide at lykkehormonerne falder på et tidspunkt og forelskelsen går lidt væk igen.